Selasa, 29 November 2016

Fatwa Darul Uloom Deoband Utk Jamaat Tabligh.

بسم الله الرحمن الرحيم.

Image result for darul uloom deoband logo

Image result for Mufti Saeed Palanpuri Sahab

- dikeluarkan pada 3hb. September 2016
Bagi menjawab persoalan yg telah diajukan , Darul Ifta Darul Uloom Deoband menjawab :
Bismillahir Rahmaanir Raheem
Tidak ada siapa pun walau Mufti Saeed Ahmad Palanpuri Sahib sendiri dan juga mana-mana A'lim drpd Darul Uloom Deoband yg menentang Jamaah Tabligh .
Benar , sebahgian drpd ahli Jemaah Tabligh telah tersasar drpd Jalan Yg Baik dan terlibat dalam ghuluw ( sifat Fanatik yg Haram ) . Mereka banyak berkata-kata atas perkara yg salah dan merepek .
Contohnya :
1. Mereka merujukkan Ayat Al Quran mengenai Jihad hanya ada dalam Kerja Tabligh . Ini adalah satu bentuk Tahreef ( mengubah maksud yg sebenar ) .
2. Mereka mengatakan terdapat ramai Para Pengajar Agama (Ustaz) tetapi tidak memberi apa-apa manfaat . Pada mereka Ilmu Agama hanya diperolehi dengan Keluar (Khuruj) dgn Jemaah .
3. ( Mereka Berkata ) : Apa yg Ulama' telah lakukan sehingga hari ini ? Para Ulama' tidak melakukan apa-apa . Segala perkara tentang Agama yg disebarkan adalah BUKAN drpd Usaha Para Ulama' tetapi adalah melalui Usaha Jamaah Tabligh . Para Ulama' hanya melakukan 4% drpd Usaha manakala Usaha drpd ahli Jemaah Tabligh sebanyak 96% . Tambahan lagi Para Ulama' tidak melakukan Kerja Agama hanya semata-mata kerana ALLAH tetapi melakukan nya hanya kerana bayaran semata-mata .
4. Jika mana-mana Ulama' memberi Tafseer drpd Al Quran , mereka menyuruh Uama' tersebut berhenti dan mereka berkata hanya Kitab Fadhail A'mal yg patut dibaca dan tidak ada kitab lain yg boleh dibaca .
5. Mereka menganggap tidak perlu dgn cara Jalan Tazkiyah Nafs ( latihan spt Bersuluk , Khanqah ( Berzikrullah ) utk mencapai Taqwa . Dengan hanya keluar bersama Jemaah semua perkara tersebut boleh dicapai .
6. Mereka tidak akan mengambil sesiapa yg A'lim sebagai Imam atau Tenaga Pengajar (Ustaz) jika seseorg A'lim tersebut tidak pernah keluar bersama Jemaah selama Satu Tahun malah mereka akan memecat A'lim tersebut drpd menjadi Imam dan sebagai Tenaga Pengajar . Mereka tidak memberikan anak-anak perempuan mereka mengahwini dengan seorg yg A'lim spt ini .
7. Mereka memandang rendah kpd Ulama' dan mereka berdebat dgn Para Ulama' .
8. Sesiapa sahaja yg tidak pernah keluar Chillah ( keluar 40 hari ) tidak mempunyai fikir seperti Deendaar ( Orang yg BerAgama ) , malah dianggap tidak mempunyai fikir spt Orang Islam .
9. Sesiapa sahaja yg tidak menyertai Tabligh di Nizamuddeen , walau berapa banyak Usaha Agama yg telah dilakukan , mereka tidak menganggap sebagai Kerja Agama .
Banyak lagi isu-isu yg sama keadaannya yg menyebabkan Mufti Saeed Paalanpuri Sahib , ramai Para Ulama' dan Orang-Orang Sufi dalam Agama hampir menganggap Jamaah Tabligh sedang menuju ke arah menjadi satu mazhab yg baru . Kami telah mendengar Kenyataan-Kenyataan drpd mereka . Mereka meninggalkan Kaedah menurut Al Quran dan Hadis dan mereka mengikuti kaedah mereka sendiri dan membuat perkara yg baru dalam Agama .
Melalui pemerhatian terhadap perkembangan ini , Orang-Orang Ilmu , Orang-Orang yg Terhormat dan Orang-Orang Taqwa dalam Agama sangat mengambil berat tentang perkara ini . Melalui pemerhatian perkembangan perkara ini di Markaz Nizamuddeen , orang-orang yg berasa bertanggungjawab atas perkara ini malah bukan hanya berasa bimbang atas perkara ini tetapi mereka seperti telah disisihkan atau diasingkan .
Semua perkara tersebut berlaku disebabkan tersasar drpd Jalan Yg Adil ( Balanced Path ) kpd semua pihak. Jangan lah meninggalkan Kerja Agama dalam Jemaah ini . Teruskan Usaha Agama tersebut . Namun jangan lah tersasar drpd Jalan Yg Adil ( Balanced Path ) . Lakukan lah Usaha berdasarkan Adab dan Usul yg mana Hadrat Maulana Ilyas Sahib Rahmatullahia'laih telah tunjukkan utk Kerja Agama ini .
Insya ALLAH tiada siapa yg akan menuding jari atau saling menyalahkan .
Wallahu Taa'la A'lam .
Darul Ifta'
Darul Uloom Deoband .
(Sumber Ust Uthman Daud hafizahullah)

p/s: Daripada FB Samsul Daris Mustafa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan