Jumaat, 30 November 2012

Malaysia Negara Islam (1).

بسم الله و الصلاة و السلام على رسول الله و على آله و صحبه و من والاه

Artikel 3 (1):’Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan    dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan’. (Islam is the religion of the Federation; but other religions may be practised in peace and harmony in any part of the Federation).

 Artikel 11 (1):‘Tiap-tiap orang berhak menganuti dan mengamalkan agamanya dan, tertakluk kepada Fasal (4), mengembangkannya’ (Every person has the right to profess and practise his religion and subject to Clause (4) to propagate it).

Artikel 11 (4):’Undang-undang Negeri dan berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam’.(State law and in respect of the Federal Territories of Kuala Lumpur, Labuan and Putrajaya, federal law may control or restict the propagation of any religion doctrine or belief among persons professing the religion of Islam).

Artikel 12 (2):’Tiap-tiap kumpulan agama berhak menubuhkan dan menyenggarakan institusi-institusi bagi pendidikan kanak-kanak dalam agama kumpulan itu sendiri, dan tidak boleh ada diskriminasi semata-mata atas alasan agama dalam mana-mana undang-undang yang berhubungan dengan institusi-institusi itu atau dalam pentadbiran mana-mana undang-undang itu; tetapi adalah sah bagi Persekutuan atau sesuatu Negeri menubuhkan atau menyenggarakan atau membantu dalam menubuhkan atau menyenggarakan institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalam mengadakan ajaran dalam agama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan sebagaimana yang perlu bagi maksud itu’.


 
         Artikel 11 (1) perlu dibaca dengan Artikel 11 (4) barulah akan jelas dan nyata. Perlembagaan negara selama ini sudah menjaga masalah murtad yang berlaku. Dalam keadaan dijaga dan dikawal pun masih juga berlaku. Inilah bahananya bila umat Islam asyik bercakaran sesama sendiri. Asyik mencari salah. 

        Artikel 12 (2) jelas menunjukkan yang Islam tidak mendiskriminasi agama minoriti. Justeru, dakwaan yang menyatakan negara tidak melaksanakan Hudud untuk menyekat gejala murtad dan seruan kepada kebebasan agama kepada orang melayu amat tidak relevan.

        Seruan kepada kebebasan melayu untuk memilih agama adalah suatu mainan politik yang jahat yang boleh menghancurkan negara. Adakah ini caturan dari luar untuk menyuntik fahaman yang hendak melemahkan sistem imunisasi dalam negara. Kita wajib bersatu mengukuhkan perpaduan.

والله أعلم

اللهم انصرنا يا ناصر

p/s: Ini adalah permulaan tulisan saya berkaitan tajuk.إنشاءالله akan ada siri² yang selanjutnya.Tidak menjanjikan secepat yang mungkin.Sekiranya berkelapangan & diizinkan الله segalanya berjalan lancar.   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan